3. detsembril jõuab lavale Mikk Jürjensi laulev komöödia „Frideberta” | EESTI NOORSOOTEATER
Tagasi

3. detsembril jõuab lavale Mikk Jürjensi laulev komöödia „Frideberta”

jaga
22. November 2023 | 13:52

Eesti Noorsooteatri Ferdinandi saalis esietendub pühapäeval, 3. detsembril Mikk Jürjensi kirjutatud ja lavastatud „Frideberta”, mis soovib teha rahustava pai meie ärevale kaasajale.

„Frideberta”, mille nimitegelane satub koos parima sõbra Juliusega mahajäetud kolikambrisse, käsitleb muusika ja huumori kaudu hirmu ja ärevuse teemasid. „Huumor on minu arust suurepärane viis rääkida vägagi otse tõsistest asjadest, aga ka näiteks armastusest ja sõprusest,” rääkis loo autor Mikk Jürjens (Tallinna Linnateater), kes teeb „Fridebertaga” ühtlasi oma lavastajadebüüdi.

„Ma olen enda jaoks mõelnud, et sellest loost peaks iga vaatajani jõudma üks hele ja hell toon, mille ta loodetavasti endaga kaasa viib,” sõnas lavastaja, kelle sõnul on peagi esietenduva „Frideberta” näol tegu katsega teha oma ärevale kaasaajale üks rahustav pai.

„Frideberta” laulud on kirjutanud Mari Jürjens (külalisena) ja need seab ühes trupiga lavale Vaiko Eplik (külalisena). 

Lavastuse visuaalne külg on rõhutatult teatraalne. Grimmikunstniku Kelli Neitsovi käe all saavad tegelased endale omapärased näod, mis on lavastaja sõnul kummardus 20ndate ja 30ndate tummfilmide suunas. Sama joont on kunstnik Kristjan Suits (Tallinna Linnateater) järginud ka kostüümide ja lavaruumi loomisel. 

Eesti Noorsooteatri juhi Joonas Tartu sõnul omab muusika Noorsooteatris kui noorele vaatajale loovas teatris küll olulist rolli, kuid „Frideberta”-taolised lavastused ei ole siiski sugugi tavapärased. „Sellist muusikalist ulatust, mille puhul iga näitleja haarab omanäolise pilli, lauldakse ning prooviprotsessi põimub põhjalik töö helilooja ning seadete autori ning pilliõpetajaga, kohtame ka meie harva. See väljakutse teeb rõõmu ning sütitab ootusärevust,” rääkis Tartu.

Lavastust mängitakse kahes koosseisus. Laval on Mari Jürjens või Steffi Pähn, Andres Roosileht või Mart Müürisepp, Lee Trei või Risto Vaidla, Merlin Kivi (Theatrum) või Doris Tislar, Sander Roosimägi (külalisena) või Hardi Möller.

 

Veel uudiseid